Zorg dat alle mensen die aan huis werken dezelfde arbeidsrechten krijgen

Een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft behoorlijk wat losgemaakt. Dienstverleners die worden betaald uit een persoonsgebonden budget (pgb) en die minder dan vier dagen per week werken, mogen niet langer worden uitgesloten van WW. Deze groep viel tot deze uitspraak onder de Regeling dienstverlening aan huis (Rdah) die als doel had om de arbeidsmarkt voor persoonlijke dienstverlening te stimuleren en illegale arbeid te voorkomen.

hulp in de huishouding-2285219233

De CRvB heeft bepaald dat deze uitzondering niet moet gelden voor dienstverleners die uit een pgb worden betaald. Het grootste deel van de pgb-dienstverleners is vrouw waardoor uitsluiting van deze groep indirecte discriminatie van vrouwen is. De doelstelling van de Rdah (tegengaan van illegale arbeid) gaat niet op voor pgb-dienstverleners omdat een pgb vanuit de overheid wordt betaald.

Knelpuntenbrief 2023

De Landelijke Cliëntenraad (LCR) heeft benoemd in zijn knelpuntenbrief 2023 wat de gevolgen van deze uitspraak zijn. Nu ligt er een wetsvoorstel waarmee de Rdah moet worden aangepast. De wet zou dan op 1 januari 2026 moeten ingaan. Het gaat dan om toegang tot de sociale zekerheid (recht op WW, Ziektewet en Wia bij arbeidsongeschiktheid) en het krijgen van arbeidsrechten (loondoorbetaling bij ziekte, verlofregelingen, scholing, ontslag en de Wet flexibel werken).

Wie valt eronder en wie betaalt?

De LCR vindt het wetsvoorstel positief, maar legt de vinger op een aantal knelpunten:
• Budgethouders moeten voldoende ondersteuning krijgen omdat ze een salarisadministratie bij moeten gaan houden en ook verplichtingen hebben bij re-integratie van hun dienstverleners. Dat kan hen op kosten jagen en dit moet worden voorkomen.
• Gastouders aan huis en informele zorgverleners vallen onder de Rdah en horen ook gelijke arbeidsrechten en toegang tot werknemersverzekeringen te krijgen.
• Het is nu nog niet duidelijk wie voor de extra kosten van de nieuwe regeling opdraait tot het moment dat de wet op 1 januari 2026 ingaat. Het is goed om daar snel duidelijkheid over te geven om onzekerheid bij budgethouders te vermijden.
• Zorgverleners die vóór de uitspraak zijn uitgevallen en in schrijnende situaties terecht zijn gekomen, moeten ook recht krijgen op een tegemoetkoming of compensatie.

Op de hoogte van alle berichten van de LCR

Wij plaatsen regelmatig berichten op onze website. Die delen we graag! Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de LCR en de onderwerpen waarmee wij ons bezighouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsdienst.